Campus Projects

New Jersey's Green University

Energy and Sustainability Initiatives

The Campus Center (COMPLETED 2011) is the largest single building project in Stockton’s history and conforms to the U.S. Green Building Council’s Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) standard in sustainable design. LEED is a nationally recognized building rating system. The building received the prestigious LEED GOLD rating in November of 2012.

The Campus Center provides 154,000 square feet of space for:

  • dining
  • "one stop" student services - admissions, advising, financial aid
  • bookstore
  • theater
  • lounges
  • offices

The Campus Center uses 25% less energy than standard construction, 40% less water and low emitting adhesives, sealants, paints and coatings. Additional "green" features of the building include water efficient landscaping and "rain gardens" of indigenous and adapted plant species, use of building materials with recycled content and a sophisticated energy management system for heating, cooling, ventilation and lighting. 

ATES, The Aquifer Thermal Energy Storage system (2008) is the first project of its kind in the United States. The ATES system reduces the amount of energy used to cool Stockton’s buildings by storing cold water underground in the winter and drawing it back out in the summer.

The Overflow Parking Lot (2011) is not just another parking lot. It has been designed using the most advanced available technology to keep Stockton literally green, reduce heat island impact and eliminate the need for impervious concrete or asphalt:

• The porous paving units are made from recycled polyethylene.
• Storm water will not flow off of the parking area.
• Porous cells will be filled with a mixture of existing top soil and EcoSoil, a 100% natural composted blend of yard waste.
• EcoSoil is produced by the Atlantic County Utilities Authority. If not composted by the ACUA, all this yard waste would end up in a landfill.
• Grass seed takes root in the cells of the porous pavement unit. The finished project will be a parking lot for 205 cars, but it will look like a grassy lawn.